Äta ogräs?
Nässelsoppa 4 portioner
- 2 liter späda nässelskott
- salt
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 dl vispgrädde
- 7 dl spad från nässelkokningen
- 50 g smör
- 2-3 msk philadelphiaost
- muskotnöt
- nymald peppar och salt
- 4-8 kokta ägg till servering
- 1 dl hackad gräslök (att garnera med)
Gör så här:
- Rensa nässlorna från gräs och annat (använd handskar).
- Låt nässlorna ligga i blöt i kallt vatten en stund. Låt sen rinna av i ett durkslag.
- Koka upp rikligt med vatten. Salta och lägg sen i nässlorna. Koka i 15 minuter. Låt nässlorna rinna av (glöm inte att spara spadet) och hacka med kniv (jag körde hela soppan med stavmixer efteråt istället).
- Koka upp 7 dl spad och 3 dl vispgrädde. Lägg i nässlorna. Smula i buljongtärning. Låt småputtra i några minuter.
- Tillsätt smör och philadelphiaost. Låt smälta och rör runt. Smaka av med kryddor.
- Mixa soppan så blir den skummig och fin.
- Serveras gärna i ärvda små skålar tillsammans med kokta ägg, en klick créme fraiche och hackad gräslök på toppen.
Nässelsoppa är så gott! Måste ut och leta nässlor snart :)