/ Allt från DoreDoris / fotografering / life / loppisfynd /

loppisfyndad kodak instamatic

Jag gillar ju fotografi och en gammal fin kamera kan jag ju inte låta ligga kvar på loppis när jag ser den. Jag och två vänner åkte på loppistur igår och jag fick med mig ett gäng gula fina tidningar från National Geografic (92 stycken för att vara exakt), spel, ljusstakar i vit marmor och den här fina Kodak Instamatic 133.
 
 
 
Läser man på Wikipedia står det följande om kameran:
Instamatic är en kameraserie med speciellt utformad kassett som introducerades 1963 av Kodak. Meningen med kassetten var att man skulle kunna byta film i kameran mellan till exempel svartvit, positiv och negativ färgfilm utan att något mer än en enda oexponerad bildruta förstördes. Kamerans övriga beränsningar gjorde dock att få utnyttjade denna möjlighet.
 
Filmkassetten fanns i ett kvadratiskt negativformat 28x28mm varav effektiv bildyta var ca 26.5x26,5 mm. Detta kallas 126 cartridge och det fanns även ett miniformat, pocket instamatic med 16 mm film med beteckningen 110-format. Bredden på standardformatet är samma som för 135-film, men instamaticfilm känns igen på, förutom de kvadratiska bilderna, att filmerna är perforerade bara i sin ena kant och bara med ett hål per bildruta.
 

Kameran är i princip en fortsättning på de gamla lådkamerorna men nu tillverkade av plast. Utvecklingen av den färgnegativa filmens exponeringslatitud gjorde Instamatic-kameran möjlig. Kameran försågs med blixtlampor och senare medblixtkuber där fyra blixtlampor kunde avfyras genom ett mekaniskt arrangemang.

Kameran försågs med fixfokuslins som är tämligen korrigerad för linsfel, men som har låg ljusstyrka. Fixfokuslinsen tecknar skarpt mellan någon meter framför kameran till nära nog oändlighet. Objektivet har en centralslutare med två inställningar: mulet och solsken. Det är beroende av fixfokuslinsens ljusstyrka och brännvidd. Instamatic-kameran är den populäraste kameran som Kodak gjort. Den levereras i 126-format och 110-format. Kodak har efter Instamatic lanserat Disc-kameran men den blev inte lika populär.


Tillverkningen av 126-film upphörde 2007. Ferrania/Solaris i Italien var den sista tillverkaren av 126-film. Elektronikens framsteg i kameratillverkningen har senare försett icke-teknisk intresserad allmänhet med mera kraftfulla kameror. Men dessa gamla kameratyper lever vidare i engångskameran.

#1 / / Ninni - Vimsiga mamman:

Så roligt :) alltid kul med fynd

Svar: Ja det är ju det som är det fina med loppis!
Doredoris

#2 / / Karl:

Häftigt, har alltid velat ha en sådan kamera! Tänkte tipsa om en ny köp-och-sälj-sajt som heter Yardsale.se där det finns mycket begagnade grejer, kanske något för dig? :)

#3 / / Lisa:

Nej va roligt att få veta lite mer om kameran, jag har faktiskt ärvt en likadan!